ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Средновековие > Кръстоносните походи: реликви и чудеса

Кръстоносните походи: реликви и чудеса

Кръстоносните походи: реликви и чудеса - Калин Йорданов

Калин Йорданов

07-05-2015

672

Мека

140/215 мм

0.85 кг.

978-619-152-604-8

Твърда

140/215 мм

0.98 кг.

978-619-152-613-0

Да

ДОСТАВКА ДО ВАШ АДРЕС Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв При вас до 3 работни дни Цена за доставка с куриер 3,60 лв Безплатна доставка при поръчки над 50,00 лв.
29.90 лв. 35 лв. КУПИ

Описание

Кръстоносните походи са любима тема на европейската историческа наука открай време. В тях има всичко, което да вълнува читателя: война в далечни и непознати земи, среща с други цивилизации, лични подвизи, реликви и чудеса... и какво ли не още. За съжаление, българският читател дълго време бе държан далеч от това разнообразие на проблеми. На него му бе представяна една стандартизирана и опростена картина на кръстоносните походи като вид религиозни войни и особено като „западна“ агресия срещу мюсюлманския и християнския Изток.

Книгата на д-р Калин Йорданов ще въведе читателя в една друга историческа и културна среда. В нея действително се разглежда класическият кръстоносен период от XI до XIII в., но тя е далеч от традиционното изброяване и тълкуване на битки, сблъсъци с местни хора, жестокости, колонизация и др. подобни. Книгата ни въвежда в света на кръстоносните реликви и чудеса, тяхното реално или виртуално съществуване, отношението на „въоръжените пилигрими“ към тях, „свещената кражба“ на светини, съдбата им в нова среда и много още такива „нетрадиционни“ теми. Авторът принадлежи на онова поколение български историци, което, убеден съм, ще върне българското историческо знание и вкуса на четящата публика към поизгубените европейски стандарти и ценности. На тях разчитаме да възпитат у четящите високи изисквания към историческото четиво, да ги убедят, че сериозното историческо произведение не е задължително скучно, а съчетава интереса към историческия процес с неговото задълбочено осмисляне.

- Проф. дин Христо Матанов

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Калин Йорданов

Калин Йорданов
Калин Йорданов e доктор по история и археология, медиевист и изследовател на кръстоносните походи и Латинския ориент. Възпитаник е на НУКК с лицей за изучаване на италиански език и култура и на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Хоноруван преподавател e по Средновековна обща история към катедра „История“ в…

Виж повече

Коментари (3)

Администратор (2015-04-28)

Книгата ще излезе на 7 май 2015 г.

Димитър (2015-04-25)

Защо се забавя издаването на книгата?

Зидан (2015-04-09)

От новите заглавия в истор. раздел, това го очаквам с най-голям интерес. Книгите на Том Холанд и Г. Атанасов ще ги пропусна, тъй като са пълни с доста свободни, неакадемични интерпретации на истор. извори. Докато тази книга, доколкото ми е известно, е на практика разширената докт. дисертация на Йорданов. Той е един от малкото историци, които не се впускат в спекулации и се придържат максимално към изворите, без да ги "изнасилват". Очаквам с нетърпение излизането на книгата и дано е с поносима цена.

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж