ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Средновековие > Кръстоносните походи: реликви и чудеса

Кръстоносните походи: реликви и чудеса

Кръстоносните походи: реликви и чудеса - Калин Йорданов

Калин Йорданов

07-05-2015

672

Мека

140/215 мм

0.85 кг.

978-619-152-604-8

Твърда

140/215 мм

0.98 кг.

978-619-152-613-0

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
29.90 лв. 35 лв. КУПИ

Описание

Кръстоносните походи са любима тема на европейската историческа наука открай време. В тях има всичко, което да вълнува читателя: война в далечни и непознати земи, среща с други цивилизации, лични подвизи, реликви и чудеса... и какво ли не още. За съжаление, българският читател дълго време бе държан далеч от това разнообразие на проблеми. На него му бе представяна една стандартизирана и опростена картина на кръстоносните походи като вид религиозни войни и особено като „западна“ агресия срещу мюсюлманския и християнския Изток.

Книгата на д-р Калин Йорданов ще въведе читателя в една друга историческа и културна среда. В нея действително се разглежда класическият кръстоносен период от XI до XIII в., но тя е далеч от традиционното изброяване и тълкуване на битки, сблъсъци с местни хора, жестокости, колонизация и др. подобни. Книгата ни въвежда в света на кръстоносните реликви и чудеса, тяхното реално или виртуално съществуване, отношението на „въоръжените пилигрими“ към тях, „свещената кражба“ на светини, съдбата им в нова среда и много още такива „нетрадиционни“ теми. Авторът принадлежи на онова поколение български историци, което, убеден съм, ще върне българското историческо знание и вкуса на четящата публика към поизгубените европейски стандарти и ценности. На тях разчитаме да възпитат у четящите високи изисквания към историческото четиво, да ги убедят, че сериозното историческо произведение не е задължително скучно, а съчетава интереса към историческия процес с неговото задълбочено осмисляне.

- Проф. дин Христо Матанов

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Калин Йорданов

Калин Йорданов
Калин Йорданов e доктор по история и археология, медиевист и изследовател на кръстоносните походи и Латинския ориент. Възпитаник е на НУКК с лицей за изучаване на италиански език и култура и на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Хоноруван преподавател e по Средновековна обща история към катедра „История“ в…

Виж повече

Коментари (3)

Администратор (2015-04-28)

Книгата ще излезе на 7 май 2015 г.

Димитър (2015-04-25)

Защо се забавя издаването на книгата?

Зидан (2015-04-09)

От новите заглавия в истор. раздел, това го очаквам с най-голям интерес. Книгите на Том Холанд и Г. Атанасов ще ги пропусна, тъй като са пълни с доста свободни, неакадемични интерпретации на истор. извори. Докато тази книга, доколкото ми е известно, е на практика разширената докт. дисертация на Йорданов. Той е един от малкото историци, които не се впускат в спекулации и се придържат максимално към изворите, без да ги "изнасилват". Очаквам с нетърпение излизането на книгата и дано е с поносима цена.

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж