ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Свидетелства > Батак като място на паметта

Батак като място на паметта

Батак като място на паметта - Мартина Балева, Улф Брунбауер

Мартина Балева, Улф Брунбауер

01-11-2013

160

Мека

168/240 мм

0.26 кг.

978-954-321-391-7

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
9 лв. КУПИ

Описание

Батак и клането над неговото население през 1876 г. са едни от централните места на паметта на българската нация. Събитието е неразделна част както от паметта за турското робство, така и за героичните освободителни борби на българите. Внимателният поглед върху механизмите на конструкцията на колективната памет за клането в Батак, обаче, открива и други смислови нива. От особен интерес при това е ролята, която са изиграли образите при репрезентацията на събитията през 1876 г., като платното „Баташкото клане“ на полския художник Антони Пиотровски и инсценираните от него фотографии като подготовка за картината определят до днес визуалната представа за клането и бруталноста на „турците“. Особеното политическо измерение на това място на паметта идва от сложните взаимоотношения между християни и мюсюлмани не само в региона около Батак, но и в цялата страна, които се изразяват между другото чрез диаметрално противоположни спомени за това конкретно събитие.

Още за автора

Мартина Балева, Улф Брунбауер

Мартина Балева, Улф Брунбауер
Мартина Балева е магистър по история на изкуството, история на Източна и Югоизточна Европа и класическа археология. Била е редактор при научното издателство Дитрих Раймер Ферлаг, Берлин. От 2005 работи по докторат на тема "Изкуство и национализъм на Балканите. Случаят България". Стипендиантка на фондацията Алфред Тьопфер. Става известна със съвместния си…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж