ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Справочници, речници, помагала > Пътеводители и пътеписи > Пътепис

Пътепис

Пътепис - Евлия Челеби

Евлия Челеби

10-11-2014

от старотурски: Страшимир Димитров

352

Мека

140/215 мм

0.45 кг.

978-619-152-534-8

Твърда

140/215 мм

0.56 кг.

978-619-152-687-532-4

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
17 лв. 22 лв. КУПИ

Описание

Няма да е пресилено, ако се каже, че Евлия Челеби е най-известният османски автор, живял и работил през ХVІІ век. Никой друг автор не ни е направил достояние толкова неща от своята епоха, не ни е разказал така увлекателно за своето време, както този неуморим и словоохотлив човек. Десетте обемисти тома на неговия пътепис внушават респект дори когато стоят на библиотечната лавица. А разтворят ли се, от техните страници излиза наблюдателният и любознателен източен човек, сладкодумният разказвач, прекарал живота си в търсене да види какво се крие във всяко кътче на общирната империя, какво става в съседните ù страни, как живеят хората в по-далечните държави.

 

И тъкмо затова неговият пътепис представя една необятна панорама на живота в Османската империя през средата на ХVІІ век. Към него може да се обърнат и историкът, и езиковедът, и етнографът, и географът, и литературоведът, и всеки ще намери нещо интересно и ценно, което не може да бъде попълнено от други източници. А всеки любознателен читател ще открие едно интересно и оригинално четиво, обвеяно от колорита на епохата.

Разгледай PDF за книгата

Още за автора

Евлия Челеби

Евлия Челеби
Евлия Челеби (1611–1682) е османски пътешественик, поет и историк, който е препътувал земите на Османската империя за около 40 години. Пътеписите му са от особено значение за балканската и българската историография, тъй като са ценен източник за хората, начина им на живот, градовете и тяхната уредба. Евлия Челеби е роден на 25 февруари 1611 година в Истанбул и е син на придворния златар…

Виж повече

Коментари (2)

Росица (2014-11-16)

Не, не е пълният обем. Преиздадена е само частта, преведена преди доста време от проф. Страшимир Димитров. В нея са включени съобщения за българи и български райони, които не са влезли в по-ранните издания - на Д. Гаджанов и на А. Шопов (ако не се лъжа за второто име). За разлика от по-ранните, това на проф. Димитров е направено коректно и в съответствие с изискванията за превод на исторически източници, макар и коментарът да е олекотен - поради адресата - по-широка публика. Всички три издания на частите за България и българите обаче се базират на по-ранни издания на пътеписа. През последните години в Турция излезе 10-томно пълно издание на пътеписа. В него има детайли и "парчета," които са убегнали от погледа на преводачите - вероятно, защото не фигурират в изданията, с които те са работили.

Владо (2014-11-12)

Това пълния обем на написаното от Челеби ли е?

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж