ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > Философия, социология, хуманитаристика > Приключение и всекидневие

Приключение и всекидневие

Приключение и всекидневие - Иван Драгоев

Иван Драгоев

10-05-2004

212

Мека

130/200 мм

0.21 кг.

954-321-035-7

Няма наличност

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
6.50 лв.

Описание

Настоящата книга не преразказва други книги, а нейният автор не придобива своята авторова идентичност, проучвайки други автори. Тук текстът се самосъздава вследствие на едно живо размишление на Иван Драгоев върху собствения си личен и културен жизнен опит. За него книгите на традицията са само езикови помощни средства за по-добра артикулация на този жизнен опит тук и сега. И ако се опитаме да кажем кой е всъщност въпроса, който го е мотивирал и е задвижил тази поредица от наблюдения, тезиси и аргументи, вероятно ще изплува Как да разбираме живота си? Книгата е един отговор на този въпрос.

 Човешкият живот е разпънат между всекидневието и приключението. От една страна – всекидневието /като нарочно радикализиран полюс/, което ни обвързва с ритуала, с банално-рутинното, с безличността на тълпата и вещите, със самозабравата – там, където в мен има нещо, което не е от мен, там, където живея, съществувайки. От друга страна – приключението /като също нарочно радикализиран полюс/, което ни ангажира с риска, несигурното, непонятно-новото, самотата и празника – там, където оригинално откривам нищото, себе си като Аз, като едно напълно друго Аз, където за първи път автентично общувам със себе си, там, където живея събитийно.

Човешкият живот осцилира постоянно между тези два полюса, утвърждавайки своята проблематична и нетъждествена на себе си природа. Какъв по-добър контекст от този, за да осъзнаем и осмислим феномена на смъртта!?

Всекидневието и приключението са два онтологично-екзистенциални хоризонти – vita sub speciaees aeternitas /живот под погледа на вечността/ и vita sub speciaees mortis /живот под погледа на смъртта/.

Иван Драгоев ни впечатлява с изключително интелектуалната си чувствителност за детайлите и полутоновете на човешкия жизнен опит – възможността да провиди в конкретно-физичното – в рекламата при търговския продукт, в пътуванията на мореплавателите или в приказките на Шехерезада – метафизичните планове и значения на живота.

“Приключение и всекидневие” е текст, който вдъхновява и витализира, който те ентусиазира да продължиш...!

- Доц. д-р Здравко ПоповОще за автора

Иван Драгоев

Иван Драгоев
Иван Димитров Драгоев е български доктор по философия, кореспондент на Центъра „Луи Жерне“, основан от Жан-Пиер Вернан и Пиер Видал-Наке. Заместник-директор на Валенсианския институт по класически и източни изследвания – IVECO. Роден е на 19 септември 1971 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и философия в Сорбоната в Париж. Защитава магистърска теза през 2000 г. в Университета…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж