ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

България > История > Спасената история > Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов

Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов - Антон Страшимиров

Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов

Антон Страшимиров

12-06-2014

216

Мека

16/60/90

0.34 кг.

978-619-152-429-7

Да

12 лв. 7 лв. КУПИ

Описание

След дълги години на невежествено или преднамерено забвение Стефан Стамболов се завръща в нашата памет с целия си блясък.

Той е от значимите дейци на нашето националноосвободително движение, които след съзаклятия и въстания трябва да се заемат с управление на държава. Какво ще кажете за бунтовник, който, бидейки автор на  „Русия беше свята за нас“, е приет със салюти в града на Босфора; който предлага короната на Асеневци на султан Абдул Хамид? Каква знаменателна дързост! Ето разликата между харамията-бунтовник и проницателния политик, който знаеше, че при такава комбинация целокупна България ще доминира на Балканите и ще се откъсне по естествен начин от вчерашния угнетител. А кой отстояваше принципа за неделимост на Македония? Нарушаването на този принцип след 1911 г. ни донесе толкова непоправими нещастия...

От друга страна намирам, че Стамболов е достатъчно велик, за да спестим мрака около неговото име. Споровете кой е виновен ще продължат, но фактите остават.

Авторът на книгата Антон Страшимиров – благородна издънка от значим род, чиято семейна съдба напомня на братя Гракхи или Петкови – е проникновен изследовател на Стамболов, сравним по решителност със самия него.

проф. Андрей Пантев

Няма добавени ревюта за тази книга.

проф. Боян Дуранкев
2014-07-01

Отлична биография, какво повече да се каже! Благодаря на издателството за отличното оформление!

Моля, влезте във профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.