ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Книжарница > История > Библиотека "Спасената история" > VII състав на Народния съд

VII състав на Народния съд

VII състав на Народния съд - съставители: Върбан Тодоров, Николай Поппетров

съставители: Върбан Тодоров, Николай Поппетров

25-02-2013

496

Мека

140/215 мм

0.64 кг.

978-619-152-172-2

Да

ДОСТАВКА Отстъпка – 10% за поръчки над 45,00 лв До офис на куриер за 3 работни дни Доставка до офис на куриер 3,60 лв Безплатна доставка до офис на куриер при поръчки над 50,00 лв.
22 лв. КУПИ

Описание

VII състав на Народния съд (февруари–април 1945 г.) e образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“ и разглежда гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.IX.1944 г.

 Представена е основната част на съдебното дело – обвинителният акт, обвинителните речи на народните обвинители за исканите от тях присъди, присъдата на съда и мотивите за нея.

Значението на материалите от VII състав на Народния съд като исторически извор е пряко свързано както с обществения и научния интерес към събитията, свързани с преследването/спасяването на българските евреи и за Народния съд, така и с въпроса за историческата памет и нейното субективно използване като политически аргумент в публичното пространство.


Разгледай PDF за книгата

Още за автора

съставители: Върбан Тодоров, Николай Поппетров

съставители: Върбан Тодоров, Николай Поппетров
Върбан Тодоров e историк, възпитаник на Атинския и Софийския университети. Специализирал е в Гърция, САЩ и Франция. Доцент-доктор в Института по балканистика при БАН. Авторът на редица научни трудове и изследвания, между които и на документалната книга "VІІ състав на Народния съд", в съавторство с Николай Поппетров. Експертът, заместник-председател на Държавна…

Виж повече

Коментари

Оставете своя коментар чрез профила си или се регистрирайте, за да добавите коментар.

ПРИЕМАМЕ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ePay, PayPal, наложен платеж