ЗАТВОРИ (X)

Количката е празна.

Издателство > България среща КитайТрадиционни китайски градини: където човек и природа са едно

Обратно към България среща Китай

24 Януари 2017

Традиционни китайски градини: където човек и природа се сливат

Чън Цунджоу (1918-2000), родом от Ханджоу, провинция Джъдзян, е професор по архитектура в университета «Тундзи», най-реномираният от своето поколение историк на градини, а също и практикуващ ландшафтен архитект, изиграл важна роля в опазването на класическите китайски градини.

Петтомната му монография «За градините» го утвърждава като баща на градините в Китай на ХХ век.

«Традиционни китайски градини: където човек и природа се сливат» е първото значимо издание на български език, представящо енциклопедичните творби на Чън Цунджоу за китайските градини.

В първата част на тази книга – «Естетика на градинарството» – авторът навлиза в подробности за градинарството, за да очертае връзките – преки и косвени – между китайските градини и класическата китайска поезия и проза, традиционните китайски рисунки и калиграфия, кунминската опера, архитектурата, обикновените хора. В тринадесетте статии, съставляващи втората част – «Където човек и природа се сливат», Чън Цунджоу се отказва от академичното изложение, за да продължи разказа си като безупречен екскурзовод. Като такъв той показва на читателите си най-добрите градини на Китай, приканва ги да се насладят на спиращи дъха гледки в затънтени кътчета или по безкрайни, лъкатушещи пътеки, докато разказва случка след случка за хората и историята, рецитира безсмъртни стихотворения или цитира красиви откъси. Всичко това е съчетано с монолога му върху изкуството да сътвориш градина – разположението, постройката, включването на елементи от пейзажа, външния вид на място и от разстояние, подредбата на камъните, архитектурното устройство, пейзажната живопис, калиграфските надписи и т.н.